Google Ada Zip

hari ni buka saja google terus keluar zip.

Otak akan cerdas kalau tulis jawi

Assalamualaikum, nak cerita sikit tentang cara-cara untuk mencerdikkan otak kita,
sekarang kita menulis menggunakan tangan kanan kan? tapi kita menulis menggunakan tulisan roman, iaitu menulis dari kiri ke kanan bukan? yang menggunakan aksara A-Z yang direka oleh orang putih.
Cuba kita lihat, kita adalah orang melayu, dan tulisan kita adalah tulisan jawi yang menggunakan aksara ا - ي
dan tulisan tersebut ditulis dari kanan ke kiri, mari kita tengok tulisan di bawah.

" Saya Pandai Menulis" ini ditulis menggunakan tulisan roman. dan permulaan itu bermula dari kiri dan diakhiri dengan kanan.
"ساي ڤنداي منوليس" ini pula menggunakan tulisan jawi.dan permulaan dari kiri dan diakhiri dengan kanan.

Tahukan anda, orang yahudi juga menggunakan tulisan "Hebrew" dalam penulisan mereka, tulisan mereka juga bermula dari kanan ke kiri, dan mereka masih menggunakan tulisan tersebut sehingga sekarang dari generasi ke generasi,. Sebab itu mereka ramai yang bijak-bijak, kerana apabila kita menulis dari kanan ke kiri, otak kita akan lebih cerdas berbanding dengan orang yang menulis dari kiri ke kanan.

Jadi, kalau orang yahudi ada tulisan hebrew yang ditulis dari kiri ke kanan, kenapa kita orang melayu tak nak menggunakan tulisan asal orang melayu iaitu tulisan jawi?

Sekarang kita hanya tahu menulis menggunakan tulisan Rumi @ roman berbanding tulisan Jawi iaitu tulisan sebenar kita, termasuklah saya.

Jadi, sama-samalah kita kembali untuk mencuba menulis semula dalam tulisan jawi.

Engkaulah yang Satu

Sangat Mendalam Maksud tersirat Dalam Lirik ni
:)

"Oh... siapalah diri aku ini
Tanpamu.. dunia ku pasti tak berseri
Dan hidup tak menjadi

Kau bagiku... satu-satunya
Padamulah ku meminta, ke bermanja
Ku rindui, ku kasihi
Di hatiku kau abadi

1
Dengan sinaran kasihmu
Kian terancang dihupku
Tiada lagi keraguan
Kau bagiku kekuatan
Mana jua ku berada
Ditemani cahaya cinta

Sejak dirimu ku dekati
Diri ku ini ku kenali
Hanya engkaulah sesungguhnya
Tiada dua

Di jernih kaca ku memandang
Diri ku serba kekurangan
Namun bagimu bukan itu jadi ukuran
Melengkapi hidup kita
Bukan harta, bukan nama, bukan rupa"

Meningkatkan Trafik blog dengan cepat dan pantas

Semua orang mahukan traffik percuma untuk blog masing-masing kan?
Lihat di bawah ini, baru 1 hari menggunakan website globalautosuft ni, dah dapat trafik percuma 49 pageview, apa yang perlu kita buat adalah daftar di website tersebut, kemudian masukkan url blog kita.
Kemudian tunggu admin approve dan kita akan diberi satu link untuk surf secara automatik, ini bermakna, kita  klik link tu dan hanya tunggu ianya berjalan dengan sendiri dari satu blog ke satu blog tanpa membuat apa-apa. Lepas tu, kita akan mendapat pageview percuma dari orang yang sama-sama surf seperti kita.
Buat masa ini, ramai yang menggunakan website ini untuk tingkatkan trafik, jadi, lagi lama kita surf, maka lagi ramai orang akan surf website kita, konsep dia, "aku layari blog kau, kau layari blog aku" tapi ini dilakukan secara automatik. kita Cuma perlu rajin surf sahaja untuk mendapatkan lebih trafik.

Untuk daftar globalautosurf tu, boleh klik dekat banner bawah ni.



Minat Betul Dengan Kereta ni

Walaupun agak mustahil untuk pakai kereta ni, tapi keinginan aku untuk pakai kereta ni memang dah ada dalam hati sejak azali lagi.
Haha.

Cara padamkan timeline facebook

Hai semua, kita semua pasti ada facebook sendiri kan? tapi facebook sekarang ni ditukarkan kepada facebook timeline, mesti ramai yang tak suka dengan facebook timeline ni kan?sebab dia loading untuk facebook timeline ini agak slow berbanding dengan facebook layout yang sebelum ini. Kekadang kita sendiri tengok pun semak je nampak. Tak best? tapi harini admin ada jumpa satu benda untuk kembalikan facebook timeline kepada facebook yang asal, ia adalah plug in untuk browser sahaja, walaupun begitu,  cuma kita saja yang nampak facebook kita seperti asal, orang lain akan nampak profile kita seperti timeline juga, tapi tak pa la, kita saja yang nak tengok kan?
so, kalau nak try, boleh download plug in tu kan link bawah ni sini.

Then, lepas kuar tu, klik dekat browser yang hangpa pakai tu. Selalunya ramai yang guna mozila dengan google chrome ja. Klik tu pastu install ja plug in tu. lepas tu restart browser try klik tengok kat facebook hangpa tu. Tadaaa..Timeline dah hilang.

Bencana bencana di bumi

Subhanallah, gambar-gambar di bawah ini adalah beberapa jenis bencana alam yang pernah melanda dunia kita pada beberapa tahun yang lepas dan gambar sempat ditangkap, Walaupun gambar tersebut kelihatan cantik, tetapi dalam bencana berikut, sudah tentu ia mengorbankan banyak nyawa.

Klik gambar untuk besarkan gambar.




















Antara Link-link luar yang menarik